Una llegenda explica que a Castellnou de Montsec uns fets i uns personatges misteriosos envoltaven el castell de Castellnou, ja que hom hi veia entrar i sortir uns geperuts silenciosos, envoltats de misteri, que ningú sabia d'on venien, què hi feien i a on anaven. Era una època en què Castellnou de Montsec estava del tot abandonat. Hom va relacionar el fet amb les ànimes del moro de Moror i la mora d'Alsamora, i la brama va fer de Castellnou un indret fantasmagòric.

Un jove dels voltants gosà entrar-hi un dia, i en sortí amb una bossa plena de monedes. Un cop notificat el fet a la justícia de l’època, aquesta intervingué i descobrí una ceca (fàbrica de monedes) que s'hi feia moneda falsa. El gep dels personatges que en sortien no era més que una manera d’amagar el transport de les bosses amb la moneda que s’hi fabricava. Corria l’any 1428, i els fets estan perfectament documentats, si bé el llegendari popular hi ha construït tota una història al voltant.

Per tal motiu anem a visitar aquets petits i aïllats pobles del Pallars Jussà. Sant Esteve de la Sarga, Castellnou, El Meüll, Collmorter, Castell de Mur.