Portada • Qui som? • Rutes BTT • Trekking • Camí Santiago • Calaix • Històriques • Tracks • El Temps • Enllaços
 
L'Hostal de la Muga, un viatge al passat. Desembre 2016

A pocs metres de la línia fronterera amb l’Estat Francès, en terres encara de l’Alt Empordà, l’hostal de la Muga (710 m. d’altitud) és situat ben a prop del riu la Muga, ha estat des de sempre punt de pas de traginers i viatgers d’un estat cap a l’altre, així com punt d’entrada a Catalunya dels maquis després de la guerra civil. Avui dia està en estat total de ruïna. La decadència de l’hostal va començar l’any 1963 en el que un incendi va fer que quedés abandonat. L’any següent s’hi instal·laren els masovers del Domer de Ribelles. El despoblament rural va fer que a poc a poc l’hostal deixés de ser útil. A començaments dels anys vuitanta encara feia d’hostal i s’hi podien trobar queviures i fer pernoctacions en un ambient rural i auster. A principi dels anys noranta fins ara el procés de degradació ha estat imparable.

Aquesta ruta pels voltants del Puig de Bassegoda la podem qualificar de superba dins un marc feréstec, solitari, i grandiós.

Després de superar les dures pendents del coll de Pincaró, remunten l'alta vall de la Muga gairebé resseguint la frontera entre Catalunya i França.
Clot dels Torrents.
Camí del recondit Hostal de la Muga.
Cap a la capçalera del riu Muga.
Paisatge hivernal sota el Puig de la Llibertat.
Runes del històric Hostal de la Muga a pocs metres de la frontera amb França. Mut testimoni de mil histories de traginers, viatgers, exiliats de la guerra civil i maquis...
Deixem enrere l'Hostal i pujem al coll Sobirà.
Placa en homenatge al anarquista i guerriller maqui Quico Sabaté contra el poder franquista. Utilitzava aquesta ruta des de Costoja (França) en les seves incursions.
La Comella.
Iniciem la llarga, sinuosa, i fantàstica pujada al coll de la Creu del Principi, situat entre el cim de Sant Bernabé i el Puig de Bassegoda.
Trobem alguna forta rampa en la ascensió al coll propera al 20%.
Bona vista dels Pirineus orientals des de dalt el coll. A l'esquerra treu el nas el cim del Comanegra.
Baixant del coll del Principi se'ns obra la vall d'Albanyà i Sant Llorenç de la Muga.
Sant Miquel de Bassegoda (Segle XII) situada al veïnat de Bassegoda documentat des del any 871.
Visitem l'església d'estil romànic. Desprès una rapida baixada ens retorna a Albanyà. Quina gran ruta!