Portada • Qui som? • Rutes BTT • Trekking • Camí Santiago • Calaix • Històriques • Tracks • El Temps • Enllaços
 

Volta a les Muntanyes de Prades.  Novembre 2022

Ara fa deu anys la Revista Vèrtex nº 244 va publicar la ruta Volta a les Muntanyes de Prades. Inspirant-nos en aquest article anem a rememorar-la introduint alguns canvis per evitar alguns trams asfaltats i afegint un xic d’aventura especialment entre Siurana i Arbolí.

Es tracte d’una ruta d’envergadura, amb un cert grau de dificultat per el quilometratge, desnivells, i cal una tècnica per els camins que trobarem especialment el segon dia. Té un gran interès paisatgístic i cultural, en un entorn natural privilegiat. La fem també en dos dies sortint i arribant a Alcover, dormint a Prades al finalitzar la primera jornada.

Comencem a Alcover avançant per fàcils camins fins arribar a prop de Fontscaldes on agafem l’antiga Via Romana que anava de Tarraco a Ilerda per el Coll Vell. La calçada està bastant deteriorada pel pas del temps on cal emprar-nos a fons per poder avançar. Destaquen els seus murs de pedra molt ben conservats. A dalt del coll tot millora i baixem cap a Lilla. Travessem unes obres com podem d’una nova autovia. Travessem el riu Francolí que baixa pràcticament sec, encara que en cas de pluges aquet pas pot ser totalment inviable i millor anar per carretera fins al bonic pobla medieval de Montblanc.

Més endavant deixem enrere L’Espluga de Francolí per visitar el famós Monestir de Poblet. Anem passant per grans extensions de vinyes, el Castell de Riudabella, el Mas de la Llana, fins al bonic poble de Vallclara.

Forta pujada fins a Vilanova de Prades on hi fem parada. Nomes ens queda la intensa ascensió a la Vila de Prades anomenada també la Vila Vermella on hi farem nit, visitem la vila i la cèlebre Plaça Major amb la emblemàtica font renaixentista. Demà ens espera una dura però magnifica jornada.

Al dia següent fa un dia rúfol. Sortim de Prades cap el coll de l’Andreu. Arribant al espectacular poble de Siurana ens rep el Sol magnificant el seu insuperable entorn. Siurana ha rebutjat ser “un dels pobles més bonics de Espanya” ja que estan preocupats per la afluència massiva de turisme, amb tota la raó.

Baixem i donem una volta de 180º per sota la cinglera de Siurana fins les ruïnes del Molí de l’Esquirola, aquí comencen les dificultats del dia, primer cal travessar el riu Siurana força remogut per les avingudes d’aigua i tot seguit un sender on anirem trobant entrebancs fins arribar a un seguit de pistes convertides en autentiques trialeres... L’entorn és feréstec i solitari però per els que ens agrada la natura estem en un lloc privilegiat lluny del soroll tot gaudint de les excel·lències de les BTT. Finalment passem per Arbolí, anem cap un nou escull, el coll de Vintibriga molt costerut i pedregós. Passat el Mas del Rei nova, dura i pedregosa pujada cap els Castillejos. Tram tranquil fins al refugi i al abandonat poble de la Mussara.

Seguim cap a la Serra del Pou on encarem un nou sender també molt treballat encara que al final sortim a una descarnada pista que presenta igual o més dificultat que el sender fins arribar al bonic llogarret de l’Aixàviga.

Desprès de haver travessat Mont-Ral agafem l’última baixada del dia, també una pista molt deteriorada que ens obliga a estar molt atents. Finalment acabada la baixada fem parada a l’antiga paperera del Mas de Forès. Nomes queda passar per l’ermita del Remei per entrar novament a Alcover.

Pujant al Coll Vell ens topem amb la Via Romana de Tarraco a Ilerda.
Fortes pendents pujant al Coll Vell.
L'estat de la calçada ens obliga a extremar l'equilibri.
Poble de Lilla.
Entrant a Montblanc .
Plaça Major de Montblanc.
Vinyes de Poblet.
Travessant el Riu Sec.
Vilanova de Prades.
Final de la primera jornada junt a la font renaixentista de la Plaça Major de Prades.
Siurana vista des de La Punta.
Pel carrer Major de Siurana.
Un esglaó després de travessar el Riu Siurana. Comencen les dificultats.

Cap el Mas d'en Rei.

Durissima pujada als Castillejos.
El fantasmagòric poble enrunat de La Mussara.
Camí de Mont-Ral.
Estem quasi al final de la volta. L'antiga paperera del Mas de Forès. Poc després acabem la ruta novament a Alcover! En estat dos dies fantàstics!