Portada • Qui som? • Rutes BTT • Trekking • Camí Santiago • Calaix • Històriques • Tracks • El Temps • Enllaços
 

Llinars de l'Aigua D'Ora, Canals de Catllarí, Rasos de Peguera.  Novembre 2022

Aquesta ruta té la finalitat de recórrer amb BTT aquets magnífics llocs debut al seu gran valor paisatgístic especialment ara per la tardor on mostra tot el seu esplendor.

La recomanem fer-la especialment amb e-bike ja que el recorregut presenta una sèrie de pendents molt considerables amb percentatges (algunes del 30%) i sostinguts, amb l’afegit que cal una bona tècnica tant en les fortes pujades i en algunes pistes de baixada molt deteriorades convertint-se en autèntiques trialeres. La sortida la fem a la Cantina de Llinars.

Canals de Catllarí forma una illa entre els Rasos de Peguera, Llinars i Guixers que pertany a Montmajor. A la zona hi hagué cases i coves habitades, com la del Cabrer, bandoler del segle XIX. Havia estat baronia relacionada amb l'antiga Vall de Lord al comtat d'Urgell. L'església és esmentada a l'acta de consagració de Sant Sadurní de Tavèrnoles l'any 1040 pel bisbe Eribau d'Urgell. El lloc és documentat des del 1170 fins al segle XIV.

La Casa Grossa de Canals de Catllarí és un dels objectius de la nostre ruta. Actualment la grandiosa casa lamentablement està a un pas de la seva total ruïna. El seu origen es remunta a la compra de la finca a un noble per part d’un comerciant de Montmajor al segle XIV. Va començar com una torre medieval on encara es pot veure a la part nord que ara es troba integrada amb la resta de la casa. També hi ha un pou i la casa del masover, que es va construir quan l’amo se’n va anar. Les arcades que voregen la façana sud van ser un caprici del propietari, que el dugué a la ruïna. En l’època final de l’ocupació, després de la guerra civil, el masover va passar a viure a la casa principal, amb una brigada de peons que treballaven els camps i els boscos de la vall.

Actualment s’han obert unes pistes d’accés a la casa que han destruït sense cap sentit un enorme patrimoni de senders centenaris, totalment lamentable.

Passem per la part alta dels Rasos fins arribar al famós poble abandonat de Peguera entre la Serra d’Ensija i el Rasos de Peguera, on va néixer el famós maqui Caracremada. Situat en un lloc molt especial e incomparable. Actualment nomes queda una casa en peus.

El deixem enrere, baixem al clot de la Font del Pi sota l’impressionant paret de la Gallina Pelada de la Serra d'Ensija.

La baixada final posa un digne colofó amb un seguit de pistes molt precàries que posen a proba les nostres habilitats.

Acabem la gran jornada com millor sabem: amb un bon àpat.

Poc després de iniciar la ruta comencem la pujada al Coll de Cabramorta a Cal Companyó.
Baga de Can Monnell.
 
Església de la Mare de Déu de la Mata.
Arribant a la Casa Grossa de Canals de Catllarí.
A l'interior del mas es conserva aquesta fantàstica pica, relíquia de temps passats...
Balma del Tec.
Pendents importants pujant els Rasos de Peguera.
Recó de la Font Freda.
Duríssimes pendents fins assolir el punt més alt de la ruta a 1.790 m.
Tardor als Rasos.
 
 

Iniciem la part més tècnica i amb pronunciades pendents.

Breu reagrupament.
Deixem el coll del Tossal i agafem el camí vell a Peguera.
Sender a Peguera.
Sortint de la Baga de Peguera.
Peguera.
El grup sota la paret de la Gallina Pelada.
Clotada de la Font del Pi. Mas de la Plana.
 
Iniciem la tècnica, pedregosa i dura baixada en la bassa del Cal Mariner.
La baixada obliga a un fort esforç fisic.
Recompensa final. A estat un gran i magnific itinerari. Gràcies Jaume!