Portada • Qui som? • Rutes BTT • Trekking • Camí Santiago • Calaix • Històriques • Tracks • El Temps • Enllaços
 

Vall de la Llosa. A la Cabana dels Esparvers des de Martinet.  Juny 2022

Pujar amb bici a la cabana del Esparvers, un espartà aixopluc situat en la fantàstica Vall de la Llosa de la Cerdanya, en la confluència del riu de Vallcivera i d’Engaït, un increïble recó dels Pirineus, constitueix una experiència única en tots els sentits, com a paisatge, natura, bon repte esportiu, i gaudir de la bicicleta de muntanya.

Això sí, cal tenir un bon nivell físic i tècnic (una e-bike pot ser una bona ajuda) per assaborir-la plenament.

Aquesta ruta ens permet tenir una amplia visió d’aquesta vall. Comença a Martinet amb una dura entrada amb fortes pendents fins al llogarret de la Serra.  Deixem Ardòvol a la dreta i enfilem ja pròpiament la vall en direcció nord. Aquí coincidim el GR-107, la ruta dels Bons Homes, que no deixarem fins al km 25. Més endavant es torna un llarg i extraordinari camí on trobarem tota classe de dificultats amb recons increïbles, com el Vilar, el Molí del Salt...

Sortim a una antiga pista que vall amunt anirem guanyant alçada, amb algun tram amb fortes pendents fins arribar al Prat Xuixirà ja als 2000 metres d’alçada. Al final del prat cal empènyer la bici durant uns 15 minuts fins arribar al nostre destí en un ampli i paradisíac prat, La Cabana dels Esparvers.

A la tornada agafem el mateix camí avall, el tram pedregós ara de baixada permet anar bastant dalt la bici, segons habilitats personals, i arribant al prat Xuixirà seguirem la pista fins desviar-nos a la dreta per anar a Cal Jan de la Llosa.

Seguim fins a Viliella, la collada de les Fontetes i al sortir a la carretera de Cap de Rec, la baixem uns 500 metres i la deixem cap a la dreta a la Borda del Serret. Passada la casa ens espera una grata sorpresa per anar al poble d’Arànser.

Baixem per la pista que va cap al poble de Músser. Sortint agafem l’antic camí de Martinet per el Serrat de l’Alzinera que posarà a prova les nostre habilitats... ull amb un tram molt dret i sorrenc... qui avisa no és traïdor!

Finalment arribem a Martinet. Una memorable ruta!

Nomes sortir de Martinet cal superar una molt costeruda pujada fins al llogarret de la Serra.
Pasada les rodalies d'Ardòvol enfilem definitivament la Vall de la Llosa.
El llarg tram del camí dels Bons Homes ens fa gaudir d'una natura increïblement bella i salvatge.
El Molí del Salt.
Vall amunt anem guanyant alçada sense treva.
Vistes al Roc Negre.
Arribant a la Cabana dels Esparvers.
La Cabana dels Esparvers. Un espartà, rústic, i autèntic aixopluc...
Deixant enrere aquest mític lloc. Al fons la Portella dels Engorgs i el Bony Manyer.
Palanca sobre el riu Vallcivera.
El prat Xiuxirà.
Viliella.

A La Collada deixem la Vall de la Llosa i entrem a la Vall d'Arànser.

Runes de l'Ermita de Sant Cosme.
Arànser i el cim del Monturull i el Tossal de la Truita al fons.
Arribant a Músser agafem l'antic camí de Martinet. Una ruta memorable!