Portada • Qui som? • Rutes BTT • Trekking • Camí Santiago • Calaix • Històriques • Tracks • El Temps • Enllaços
 

Volta al Pic de Salòria 360º.  Juliol 2022

Es tracta d’una majestuosa i magnífica gran volta al emblemàtic Pic de Salòria als Pirineus de 2.789 m. situat a cavall entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, per gaudir plenament de la natura i la bicicleta de muntanya. Un territori inhòspit, solitari, feréstec... on visitarem llocs que encara avui dia conserven per sort tota la seva bellesa e idiosincràsia.

La ruta la comencem a Os de Civís on prenem direcció nord remuntant la Vall de Setúria per una solitària pista que va guanyant alçada sense treva fins que s’acaba la pista en sec.

Ara comença un tram inciclable amb pujada, de no gaire més de 300 metres, però força feixuc que ens obliga a carregar les bicis especialment en dos passos molt complicats, són força exposats amb risc sobre tot el primer, el segon no tant però al davant tenim un gran esglaó, cal posar molta atenció, sobre tot si vas amb e-bike o si les roques estan humides, molt recomanable superar-los amb treball d’equip i no fer-ho sol.

Entrem a Andorra per les Bordes de Setúria i assolim el Coll de la Botella, veiem al sud-oest el Salória. Posteriorment guanyem el Port de Cabús a 2.302 metres, sostre de la nostre travessa. Hem superat uns 800 metres de desnivell.

Iniciem una llarguíssima baixada en la qual ens despenjarem uns 1.300 m. de desnivell  amb espectaculars panoràmiques a la Vall de Tor i la de Vallferrera amb els seus altius cims, per una pista amb mal estat fins al mític poble de Tor (Tretze cases i tres morts). Anem resseguint paral·lels el riu Noguera de Tor fins arribar Alins per recuperar energies.

Segona ascensió del dia cap el Bosc de Virós fins al refugi del Gall Fer (Uns 650 metres de desnivell) per cert al descens topem amb un gall que surt volant amb gran terrabastall...

Baixem per pistes secundaries i un bonic sender tipus muntanya russa ens porta  finalment a Tírvia on fem nit al Hostal Nadalet on ens tracten de meravella.

Al segon dia sortim de Tírvia ascendint per la Coma de Burg fins a Ferrera, aquí agafem la pista al Coll de So, uns 1000 metres de desnivell total des de Tírvia. Fàcil pujada a la Creu de Bedet i baixada fins travessar el riu de Conflent. Al davant majestuós al nord-est tenim el Pic de Salória, gairebé ja li hem donat la volta.

Travessem pel bell mig les Bordes de Conflent, lloc bucòlic per excel·lència envoltat d’un paisatge corprenedor, fins arribar finalment sota un Sol abrasador al mític Coll de Conflent a 2.177 metres d’altitud, ara nomes ens queda una trepidant baixada fins a Os de Civís tot passant pel Coll de l’Aubaga.

Una grandíssima i dura ruta que té la recompensa de gaudir immensament del nostre Pirineu.

Deixem enrere Os de Civís enfilant la Vall de Setúria.
El cim del Port Negre domina la vall.
Passem per la Borda de Casa Soldat.
Als cinc km de haver sortit la pista s'acaba. Ara venen uns 300 metres on caldrà posar la màxima atenció.
Millor superar amb equip l'estret primer pas.
El segon pas complicat és aquest esglaó especialment si vas amb e-bike o amb alforges...
Parada a les Bordes de Setúria.
L'espai s'obra a la Coma de Setúria.
El Pic de Bassera treu el cap sobre el Bosc del Cap Rodó. El Salória queda amagat al darrera. Veiem el Port de Cabús a la dreta.
Camí del Coll de la Botella.
Vistes des de el Port de Cabús cap a la gran baixada que ens portarà a Tor.
El Barranc de Bords.
Riu de la Rabassa.

Església parroquial de Sant Pere de Tor.

Tor.
Per el Bosc de Virós Camí del refugi del Gall Fer.
Tírvia. Final d'etapa e inici de la següent.
Estem al segon dia, arribem al Coll de So. Hem superat 1000 metres de desnivell.
Bon camí cap a la Creu de Bedet.
El Pic de Salòria al Nord. Quasi li havem donat tota la volta.
Comença la última ascensió. Les Bordes i el Coll de Conflent.
Al darrera mig amagat el Pic de la Màniga.
Pastures a les Bordes de Conflent.
Sota un sol de justicia anem ascendint a l'últim coll.
Últimes pedalades.
Entrant al Coll de Conflent. Ara nomes ens queda una trepidant baixada fins a Os de Civís. Missió complerta! Dos intensos dies per recordar!